1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: dlaczego radioterapia paliatywna? |
Ola Olka
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 24424
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-08-09, 07:02 Temat: dlaczego radioterapia paliatywna? |
ewas napisał/a: | Chciałabym się cofnąć w czasie jak Mama jeszcze żyła. Nawet jak była chora. Poczuć jej dotyk - potrzymać za rękę. Może to głupie co piszę - egoistyczne. Może tak. Ale tak myślę. | To wcale nie jest głupie ani egoistyczne. Wszyscy tęsknimy - tak czy inaczej - za rodzicami którzy odeszli. W momencie kiedy oni umierają przestajemy być po prostu czyimiś dziećmi - ten czas zamyka się na zawsze.
Te uczucia bólu będą powoli coraz mniej intensywne a kiedyś zamienią się w słodkie wspomnienia o dzieciństwie. Przesyłam uściski. |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-02-11, 10:17 Temat: dlaczego radioterapia paliatywna? |
ewas bardzo mi przykro, przyjmij wyrazy współczucia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-01-23, 08:43 Temat: dlaczego radioterapia paliatywna? |
ewas napisał/a: | Niestety mama nie będzie miała już podanej drugiej radioterapii bo są duże przerzuty w płucach. | TK potwierdza progresję choroby, przykro mi. Wynika z tego że leczenie po prostu nie działa i nie ma sensu narażać pacjenta na dalsze skutki uboczne. ewas napisał/a: | wiem, że w pewnym momencie nie można już nic zrobić.... czy to już ten czas?. | Teraz pozostaje łagodzić objawy choroby na ile się jeszcze da. Jeżeli mama chce być sama to zostawcie ją samą, w spokoju - wystarczy tylko doglądać czy coś się nie dzieje. Spełniajcie życzenia... Zyczę wiele siły.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-16, 12:33 Temat: dlaczego radioterapia paliatywna? |
ewas napisał/a: | Mama ma prawie 72 lata. Dlaczego nie chemia? albo radioterapia "normalna"? | Gdyby wdrożono leczenie radykalne ("normalne") wtedy w wypadku twojej mamy gdzie guz jest nieresekcyjny (nacieki na sąsiadujące narządy i przerzuty do węzłów chłonnych) zostałaby zastosowana zapewne chemioterapia która byłaby tu leczeniem z wyboru. Wiek mamy nie ma tu znaczenia, na forum jest wiele przypadków osób w podobnym wieku którzy są leczeni radykalnie. Decydującym faktorem do podjącia takiej a nie innej decyzji jest stan zaawansowania choroby oraz stan pacjenta i ewentualnie choroby towarzyszące.
Przykro mi że taka decyzja została podjęta. Jeżeli masz wątpliwości to można zasięgnąć porady u innego lekarza nawet idąc samemu tylko z dokumentacją mamy.
Tak czy tak załatw HD pomogą wam przy zwalczaniu bólu i leczeniu objawowym
Pozdrawiam serdecznie |
|
|